Obecne czasy, nastawione są głównie na masową produkcję, nieustanny rozwój oraz możliwie szybki zysk. W tym wszystkim, nadal funkcjonują mniejsze, tradycyjne gospodarstwa, które zajmują się mniej znanymi gałęziami rolnictwa.
Jak wiadomo hodowla kóz znajduje się w tych mniej znanych. Rasy kóz, możemy porządkować, zależnie od tego, jaki jest ich kierunek użytkowania. W Polsce, nie do wszystkich kierunków, możemy dopasować odpowiadającą mu rasę.
Jeśli chodzi o główny kierunek utrzymania kóz w Polsce, jest nim pozyskiwanie mleka oraz mięsa. Kozy, charakteryzują się niskimi wymaganiami. Jeśli planujemy założyć hodowlę, wystarczy naprawdę mały kapitał. Koza, jest z natury bardzo odporna i z dużą łatwością potrafi się przyzwyczaić do panujących warunków. Właściwy wybór rasy i znajomość głównych założeń oraz aspektów hodowli, w dużym stopniu ułatwi nam start oraz pomoże uzyskać jakiekolwiek zyski. Dowiedz się więcej o rasach kóz na e-koziarnia.pl
Wybór kierunku hodowli
Bardzo istotnym czynnikiem, jest wybór rasy. Na samym starcie, powinniśmy poznać cechy oraz wymagania poszczególnych ras.
Jeśli chodzi o typ użytkowy mleczny, w Polsce użytkowane są głównie dwie rasy. Ten typ, cechuje się dużym oraz pojemnym wymieniem, wysoką wydajnością i suchą konstytucją.
- Rasa saaneńska – pochodzi ze Szwajcarii i charakteryzuje się bardzo wysoką mlecznością. Jeśli chodzi o wygląd, mają krótką białą sierść, a kozły posiadają długą brodę. Mają długie nogi i wydłużony tułów. Głównie wykorzystywana do tworzenia nowych ras lub doskonalenia lokalnych. Dobrze się przystosowuje do nowych warunków.
- Rasa alpejska – pochodzi z Francji, posiadają bardzo charakterystyczne ubarwienie. Sierść płowa lub brązowa, a kończyny, okolice oczu oraz pyska – czarne. Charakteryzują się bardzo dobrą wydajnością, bardzo dobrymi cechami adaptacyjnymi oraz dobrą zdrowotnością.
Z kolei z typu użytkowego mięsnego, wykorzystywana jest głównie jedna rasa i jest nią rasa burska. Ten typ charakteryzuje dobre umięśnienie, szybkie tempo wzrostu oraz niewielkie otłuszczenie. Ta rasa, ma bardzo niewielkie wymagania pokarmowe, jednak w Polsce nie istnieją hodowle kóz mięsnych, wykorzystuje się je aby doskonalić pogłowie a szczególnie plenność, mięsność i wydajność rzeźną.
Mleko kozie i jego zalety
Mleko kóz, jest w głównej mierze polecane osobom które mają alergie: jest wartościowe, zdrowe i ekologiczne. Bardzo często, podaje się je dzieciom z alergią na białka mleka krowiego. Zawiera laktozę oraz kazeinę w bardzo niewielkich ilościach, przez co jest dużo łatwiej strawne w porównaniu do mleka krowiego. Coraz większą popularnością cieszą się wyroby z mleka koziego. Z pewnością, spowodowane jest to większą świadomością społeczeństwa, jak oddziaływuje żywność na zdrowie.
Ilość mleka, jaką można uzyskać od kóz jest niewielka. W Polsce najczęściej występują małe hodowle, bardziej jest to hobby niż produkcja. Kozy, to zwierzęta typowo pastwiskowe, mają one małe wymagania, mimo to jest to nadal mało popularna działalność, którą prowadzą niewielkie gospodarstwa w Polsce. Hodowla, prowadzona jest tradycyjnymi sposobami i korzysta tylko ze swoich plonów. Wszystko wskazuje na to, że ta gałąź gospodarki odradza się w sposób tradycyjny.
Jeśli chodzi o hodowlę kóz, jest to sektor który staje się coraz bardziej ważny na unijnym rynku. Napływ muzułmańskiej ludności, w dużym stopniu wpływa na wzrost zapotrzebowania na niektóre produkty – właśnie z tego względu, hodowla kóz może mieć istotne znaczenie. Ważną rolę odgrywa, sprzedaż mięsa oraz mleka na lokalnych rynkach. Handel często odbywa się bez pośredników, co gwarantuje zysk dostawcom i klientom.