Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na telefon szybko się rozwijają w ostatnim czasie. Sporo firm i osób prywatnych ceni sobie ułatwienie jakim jest zorganizowany przez kogoś posiłek. Jest to nie jedynie kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również wygody.
Pracownicy lokali gastronomicznych robią co mogą by ich goście byli szczęśliwi. Catering jest jednym z elementów współzawodnictwa firm o gości. Firmy organizują promocje i starają się nakłonić ludzi do zamówień wszelkimi dostępnymi metodami. Ważna jest dbałość o szczegóły – na przykład o pojemniki, w które pakowana jest żywność przeznaczona do transportu.
Jak pakuje się jedzenie na wynos?
Pakując żywność do różnych pojemników należy pamiętać kilka istotnych czynników. Trzymanie się ich pozwoli utrzymać obecnych klientów oraz pomoże przyciągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie trafiało do zamawiających w jak najświeższej formie, lokal tworzy wieloletnie relacje z gośćmi.
Po pierwsze jedzenie musi mieć należytą temperaturę.
Po skończeniu procesu gotowania, dania w całkiem szybkim tempie tracą temperaturę. Dodatkowe minuty zabiera transport. Dlatego jednym z zadań producentów i dostawców jest zadbać by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wyściela się je folią aluminiową, która jest dobrym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których transportuje się dania obiadowe lub zupy dobrze się tu odnajdują.
Styropian ze względu na swoje cieplne właściwości zdaje się być świetnym rozwiązaniem. Inną sprawą jest szybkość transportu – pojemniki nie utrzymują temperatury na stałe. Mimo tego, że dostawcy używają termicznych toreb, jeśli dowóz jest zbyt wolnydostarczane jedzenie może być zimne.
Inną znaczącą sprawą jest sposób pakowania. Pojemnik na jedzenie musi optymalne – ani zbyt duże, ani zbyt małe.
Powinno być dostosowane do rozmiarów przygotowywanych porcji. W zbyt obszernym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję przez działanie wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika pożywienie po prostu nie wejdzie. Dlatego restauratorzy we współpracy z twórcami opakowań, często dostosowują zamawiane opakowania indywidualnie do każdej z pozycji w menu. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie zmieniane, tak aby uzyskały zaplanowany wygląd.
Współpraca producentów opakowań z branżą gastronomiczną dąży do szukaniu(a) najbardziej efektywnych rozwiązań. Mowa tu zarówno o funkcjonalności pojemników, jak i ich wytrzymałości oraz bezpieczeństwie.
W czasie transportu zamówienia do klienta opakowania z jedzeniem poddawane są różnym turbulencjom. Jest to efekt różnego typu dziur na drogach, jak również progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą charakteryzować się wytrzymałością. Właściwości te prezentują przykładowo opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) ścianom można mieć gwarancję, że zamówienie dotrze do klienta w pożądanej formie.
Czy catering ma jakieś bariery?
A jakiego typu jedzenie można zamawiać i pakować na wynos? Co do zasady wszystkie. Bez względu czy to zupy, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okoliczność.
Opakowania styropianowe sprawadzają się zwłaszcza kiedy trzeba przewieźć większe ilości jedzenia. Można je wysztaplować zwiększając przy tym ilośc miejsca w aucie.
Częstym wyborem są także opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej sprzyjają środowisku. Są również tańsze i łatwiejsze w późniejszej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne turbulencje bywa różna.
Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.